Făina este ingredientul principal în majoritatea rețetelor de patiserie și cofetărie, iar succesul unei rețete depinde de proprietățile făinii, dar și de modul în care a fost folosită. În continuare îți vom spune 3 secrete pe care probabil nu le cunoști, dar care te ajută să obții produse pufoase și gustoase! Aceste trucuri au fost folosite încă de pe vremea bunicilor, iar în ziua de astăzi sunt prezente în majoritatea rețetelor.
- Făina trebuie cernută înainte de folosire pentru eliminarea tuturor impurităților.
Probabil ai observat că multe rețete recomandă să cerni făina înainte de folosire. Acest procedeu nu este unul nou, cernerea făinii fiind un pas obligatoriu în vremea bunicilor noștri, atunci când făina putea conține pietre de moară sau diverse insecte și impurități. Odată cu tehnologizarea procesului de obținere al făinii, acest pas a devenit opțional, însă el ajută și la aerarea făinii și la o amestecare mult mai ușoară și mai omogenă a ingredientelor uscate. Așa că, ar fi bine data viitoare să nu îl mai omiți, mai ales dacă folosești făină dintr-o pungă deja desfăcută și nedepozitată corespunzător.
- Făina trebuie să fie uscată pentru a ajuta procesul de dospire și coacere.
Bunicii și străbunicii nu știau prea multe despre proprietățile făinii sau despre conținutul de gluten, dar cu siguranță știau să coacă cei mai pufoși cozonaci și cea mai bună pâine de casă. Acest lucru se datorează unui obicei pe care gospodinele îl aveau în acele vremuri – făina era adusă în casă cu o zi înainte și ținută pe sobă pentru a se usca. Făina umedă afectează procesul de dospire și de coacere, iar șansele să nu îți iasă cozonacii sau orice alt preparat sunt mai mari. Ca să vezi dacă făina este sau nu uscată, tot ce trebuie să faci este să o strângi în pumn – dacă rămâne ghemotoc, înseamnă că este umedă și trebuie ținută la căldură pentru a se usca, dacă se împrăștie atunci când deschizi pumnul, înseamnă că este uscată și gata de folosit.
- Cantitatea de lichide adăugată în compoziție depinde și de făina folosită.
Ai înlocuit făina albă tip 000 cu o făină tip 550, iar rezultatul final este unul care nu se ridică la nivelul așteptărilor tale. Cu cât făina este mai rafinată, cu atât ea necesită mai puțină apă. Dacă înlocuiești făina superioară 000 cu una integrală, trebuie să adaugi mai multă apă decât se specifică în rețetă – vei vedea că aluatul cere mai multă apă pentru a forma gluten. În acest caz, ai două variante: fie urmezi rețeta ca la carte și nu înlocuiești tipul de făină, fie mai adaugi apă până ajungi la consistența dorită (această variantă este puțin riscantă, mai ales dacă nu ai prea multă experiență în bucătărie).
Făina este un ingredient pretențios, care trebuie depozitată în condiții speciale și trebuie inspectată cu atenție înainte de folosire – nu trebuie să fie umedă, să își schimbe culoarea sau să aibă vreun miros. Dacă urmezi sfaturile de mai sus și folosești o făină de calitate, nu ai cum să dai greș cu nicio rețetă.