Cum alegi cea mai bună făină pentru prăjituri

Cum alegi cea mai bună făină pentru prăjituri

Cum alegi cea mai bună făină pentru prăjituri

O plimbare pe culoarul cu produse pentru copt din supermarket îți amintește că, într-adevăr, există mai multe tipuri de făină din care poți alege. Pentru a te decide asupra celui mai bun tip pentru prăjituri, este util să știi că făina este alcătuită din glucide (în general amidon, poliglucid de origine vegetală), proteine și, în cazul făinii integrale, un mic procent de grăsimi sănătoase.

Aceștia sunt principalii macronutrienți din făină. Dintre cei trei, proteinele contează cel mai mult când vine vorba de copt, deoarece ele formează glutenul, iar cantitatea și calitatea de gluten conținut se traduc prin modul în care se va comporta făina în procesul de gătit, frământare și coacere. Așadar, tipul de făină potrivit este dictat de rețeta pe care vrei să o faci.

Descoperă câteva sfaturi privitoare la cum alegi cea mai bună făină pentru prăjituri!

1.      Conținutul de proteine

În general, făina care conține un procent mai mare de proteine va fi o făină mai tare, mai rezistentă. Este potrivită în principal pentru produsele de patiserie care au conținut moale, cum ar fi brânză sau gem, pentru produsele de patiserie crocante și pentru cele care se fac cu drojdie.

O cantitate mai mică de proteine se traduce printr-o făină mai moale, mult mai potrivită pentru produsele de panificație moi, cum ar fi fursecurile, diferitele tipuri de prăjituri și biscuiții. Glutenul este cel care dă elasticitate aluatului și permite legarea acestuia.

2.      Prezența sau absența fibrelor vegetale

De asemenea, există foarte multe tipuri de făină disponibile pe piață. În general, făina universală este cea mai bună alegere, deoarece are un conținut mediu de proteine și fibre vegetale, ceea ce o face să fie versatilă pentru orice, de la prăjituri până la pâine.

Pe de altă parte, există și făină integrală, făcută din cereale care nu au trecut prin procesul de rafinare. Asta înseamnă că au un conținut crescut de fibre vegetale, ceea ce face ca prăjiturile să fie puțin mai tari și mult mai rumene. Făina integrală este cea mai dură dintre toate.

3.      Codul înscris pe ambalaj

În general, pe fiecare ambalaj de făină stă înscris un anumit anumit număr. Spre exemplu, făina care are codul 1050 este făina integrală, cu cel mai ridicat conținut de fibre vegetale, ceea ce o face să fie o făină dură, deloc potrivită pentru produse de patiserie fine.

Făina 000 este cea mai fină făină dintre toate, ceea ce o face să fie recomandată pentru prăjituri. De asemenea, făina 650 este foarte bună pentru pâinea de casă, făina 450 pentru produse de patiserie, iar făina 550 pentru produse de foietaj și diferite tipuri de biscuiți.

În cele din urmă, alegerea celui mai bun tip de făină pentru prăjituri trebuie făcută raportându-le la consistența pe care vrei să o aibă acestea. Dacă dorești ca prăjiturile făcute să fie fine, atunci făina tip 000 este cea mai bună dintre toate. În schimb, dacă dorești ca acestea să iasă mai crocante și rumene, făina integrală, tip 1050, este soluția optimă.

Scroll to Top