Făină albă sau făină integrală – ce alegi?

faina alba sau faina integrala

Făină albă sau făină integrală – ce alegi?

În ultimul timp, se observă o tendință de adoptare a unui stil de viață sănătos, însă mult prea restrictiv și cel mai puțin sustenabil pe termen lung. Din ce în ce mai multe persoane renunță la pâine sau la produsele făinoase, la dulciuri sau carbohidrați doar pentru că ”așa e la modă”, fără să se gândească că nu există o listă de alimente sau produse permise sau interzise, specialiștii vorbind mai mult de găsirea echilibrului în alimentație. Așa s-a ajuns și la această dilemă, făină albă versus făină integrală, despre care vom discuta în cele ce urmează.

Cum se ajunge la forma finală a fiecărui produs?

Făina integrală, numită și făina de grâu întreg, este obținută în urma măcinării complete a bobului de grâu și utilizarea sa ca atare – făina integrală păstrează astfel toate proprietățile și nutrienții bobului de grâu. De cealaltă parte, făina albă trece printr-un proces mult mai elaborat de măcinare, în urma căruia sunt eliminate o parte din substanțele nutritive. Asta nu înseamnă însă că făina alba nu este bună – cele mai bune și mai pufoase produse de patiserie sunt făcute cu făină albă superioară (tip 000). Apropo, știai că în trecut, făina de grâu întreg sau integrală este consumată mai mult de oamenii cu venituri mici, în timp ce făina albă superioară era văzută ca un produs premium, integrată în alimentație de către persoanele mai înstărite?

Ce beneficii are făina integrală?

Făina integrală conține toți aminoacizii esențiali, dar și ale elemente nutritive, cum ar fi vitamine (A, B, E, K, D), calciu, magneziu, potasiu, zinc, sodiu, etc. Făina integrală poate conține cu până la 400% mai multe vitamine și minerale și cu 500% mai multe fibre decât fâina alba. Acesta este și motivul principal pentru care anumiți medici recomandă pacienților înlocuirea produselor realizate din făină albă cu cele din făină integrală. Beneficiile pe care acest tip de făină le are asupra sănătății sunt multiple:

  • Au puține calorii – deci este recomandată în dietele de slăbit,
  • Ajută la o digestie cât mai bună (datorită conținutului mare de fibre),
  • Au un efect pre-biotic,
  • Ajută la reglarea zahărului din sânge – poate fi o opțiune bună pentru diabetici,
  • Reduce riscul de apariție al afecțiunilor cardiace.

Revenim însă la ideea de echilibru – și făina integrală ar trebui folosită cu măsură pentru că un consum prea mare de fibre poate împiedica absorbția de minerale (cum ar fi calciu și zinc).

Cum folosești făina integrală și cea albă, superioară?

Făina integrală are și un mare dezavantaj – are o perioadă mult mai scurtă de depozitare. Dacă făina albă o poți cumpăra și ține în cămară câteva luni bune înainte de consum, făina integrală este mult mai perisabilă și necesită condiții speciale de depozitare (unele persoane o țin chiar la frigider).

Dacă vrei să înlocuiești făina albă din rețete cu cea integrală, ar trebui să fii atent la cantități pentru că fiecare tip de făină se comportă diferit. Noi îți recomandăm să cauți din start rețete cu făină integrală pentru a nu da greș și a te bucura de beneficiile pe care acest tip de făină ți le aduce. Dar asta nu înseamnă că trebuie să elimini complet din alimentația ta făina albă – până la urmă, nimic nu se compară cu o pâine albă proaspăt scoasă din cuptor sau o tavă de croissante rumene.

Scroll to Top