Dacă ai mâncat vreodată pâine coaptă în casă, cu siguranță ți-ai spus că are un gust mult mai bun decât cea cumpărată. Nu este niciun mister faptul că, într-adevăr, pâinea de casă are o anumită savoare, un anumit miros și o anumită consistență. Uneori, poate fi vorba de simplul fapt că acea pâine a fost coaptă de cineva drag, de un membru apropiat din familie.
Acest lucru ar putea reprezenta, de fapt, secretul: pâinea de casă este o pâine pe care tu ai făcut-o. Chiar dacă nu ți-a ieșit ca la carte, poate fi mai gustoasă datorită simplului fapt că ai gătit-o în propria ta casă, folosind propriile tale ustensile. Totuși, există și multe alte variabile de ordin tehnic și culinar care fac ca pâinea de casă să fie mult mai gustoasă decât cea din comerț.
Pâinea din comerț conține aditivi chimici
Nu este nimic neobișnuit în acest lucru, deoarece aditivii, conservanții, potențiatorii de aromă sunt esențiali într-o lume în care consumul este foarte mare. Asta înseamnă că se obțin cantități industriale din, ce-i drept, mult mai puțină materie primă. Adăugarea diferiților compuși chimici, cunoscuți sub denumirea de „E-uri”, asigură un grad de conservare mult mai mare.
Pâinea făcută în casă, pe de altă parte, nu conține E-uri. Mai mult decât atât, poți modela rețeta după propriile gusturi: dacă îți place mâncarea mai sărată, poți adăuga mai multă sare. Implicit, poți folosi orice tip de faina pentru paine dorești, pentru a obține o pâine mai moale sau mai tare. Poți adăuga semințe, bucăți de cereale și o poți rumeni oricât de mult îți dorești.
Pâinea de casă nu este congelată
Poate nu te surprinde să afli faptul că, deseori, pâinea din comerț este congelată înainte de a fi distribuită lanțurilor de supermarket-uri din lume. De fapt, aluatul este congelat, ceea ce înseamnă că, odată cu creșterea timpului de congelare, își pierde nu doar din calitățile nutritive, ci și din proprietățile organoleptice: miros, gust și textură.
Pâinea de casă este făcută din aluat proaspăt, abia crescut. Ceea ce înseamnă că își păstrează toate proprietățile care o fac să aibă gustul mult visat. De asemenea, drojdia nu este inactivată prin congelare, ceea ce înseamnă că ea acționează imediat pentru a crea micile bule de gaz care fac aluatul să crească și să fie proaspăt și puhab.
Pâinea de casă este rezultatul propriilor eforturi
Da, poate fi chiar un efort să coci pâine de casă, mai ales atunci când n-ai mai făcut-o anterior. De aceea, indiferent de cum ți-ar ieși pâinea pe care încerci să o coci, cu siguranță rezultatul te va mulțumi. Poate fi vorba despre simplul miros al aluatului copt, despre faptul că pâinea a crescut și a căpătat o crustă rumenă, strălucitoare.
Indiferent de motiv, pâinea făcută în casă este diferită de pâinea cumpărată din comerț: mult mai sănătoasă, mult mai gustoasă și cu un miros deosebit. Deși nu multe persoane se încumetă să încerce să gătească pâine în casă, procesul în sine este mult mai accesibil decât ai crede. Totuși, înainte de a obține pâinea perfectă, există și multe încercări nereușite!