Chiar dacă faci pâine de casă pentru prima dată sau ești un brutar experimentat, întotdeauna există ceva nou de învățat de-a lungul procesului de coacere. Înainte de toate, trebuie să știi că nu există o rețetă perfectă pentru pâinea de casă, ci mai toți, în general, au versiuni proprii.
Pentru a obține o pâine perfectă trebuie luate în calcul foarte multe variabile, începând de la cantitățile de faina alba și drojdie, până la temperatura de coacere. Cu toate acestea, cum perfecțiunea este subiectivă, există multe rețete specifice care circulă printre marii bucătari.
Totuși, descoperă în continuare câteva dintre secretele pâinii de casă.
1. Folosește drojdie proaspătă
Este absolut esențial să folosești drojdie proaspătă pentru a obține rezultate cât mai de calitate. De fapt, drojdia reprezintă unul dintre ingredientele principale când vine vorba de a coace pâine în casă. Ea va asigura creșterea aluatului și, implicit, cât de moale și puhab va fi.
Drojdia proaspătă diferă foarte mult de cea care a fost împachetată cu mai multe luni înainte de a fi folosită. În primul rând este vorba despre faptul că, prin activare, drojdia eliberează enzime care procesează substratul proteic al făinii, făcând-o mult mai elastică.
2. Preîncălzește complet cuptorul
Înainte de a introduce pâinea în cuptor, este foarte important ca acesta să fie deja preîncălzit la temperatura de coacere. Folosește un termometru pentru interiorul cuptorului, astfel încât să te asiguri că a atins temperatura precisă. Aceasta poate varia în raport cu tipul făinii folosite.
De asemenea, tava cu pâine trebuie poziționată fix în centrul cuptorului. În acest mod, temperatura se va distribui uniform și, implicit, pâinea se va coace din toate părțile, atât la suprafață, cât și în profunzime. Aluatul are un comportament termic foarte complex.
3. Cantitățile potrivite
Dacă faci o pâine urmărind o anumită rețetă, adaug-o întotdeauna în cantități mici și frământă aluatul pe parcurs, adăugând în funcție de textura obținută. Aluatul trebuie să fie lipicios, nu uscat. Orice cantitate de făină adăugată în timpul frământării va influența textura pâinii.
Cantitatea de făină necesară este în strânsă dependență de umiditatea din cameră și chiar temperatura de afară. Într-o zi umedă s-ar putea să constați faptul că este necesar să adaugi mai multă făină pentru ca aluatul să aibă textura potrivită, decât într-o zi caldă.
4. Temperatura optimă
Temperatura joacă un rol esențial nu doar în procesul de coacere al pâinii, ci și în cel de creștere a aluatului. Astfel, aluatul trebuie lăsat la crescut într-un loc cald, plus că nu ar trebui să adaugi vreodată ingrediente reci în compoziția acestuia, fie că vorbim de semințe sau cereale.
Pe timpul verii s-ar putea să nu fie o problemă în a găsi un loc cu temperatură optimă pentru ca aluatul să crească. Totuși, iarna s-ar putea să fie mult mai greu. Locurile cele mai potrivite pentru a lăsa aluatul să crească pe timpul iernii sunt lângă calorifer, aragaz sau pe frigider.
Obținerea pâinii perfecte depinde de foarte multe lucruri. Totuși, aceste patru secrete te pot duce mai aproape în a o obține. Deseori, este vorba despre procesul în sine, nu neapărat despre rezultatul final. Bucură-te de momentele de relaxare de care ai parte atunci când coci o pâine în casă, iar gustul, aroma și savoarea vor veni de la sine.