Tipuri de pâine din întreaga lume

tipuri de paine

Tipuri de pâine din întreaga lume

Pâinea datează încă din perioada neolitică și de-a lungul timpului a luat diverse forme. Pornind de la doar 3 ingrediente – făină, drojdie și apă, și adăugând condimente sau alte ingrediente specifice, poți obține combinații delicioase de pâine ce te vor purta într-o călătorie în jurul lumii. Așa că, iată care sunt cele mai populare tipuri de pâine din lume!

Pâinea albă

Pâinea albă se situează pe primul loc al celor mai populare tipuri de pâine din întreaga lume. Mai este numită uneori și ”pâine pentru sandwich”, are un miez moale și o crustă ușor crocantă, delicioasă. Este pâinea clasică, ce are la bază doar cele 3 ingrediente principale: făină, apă și drojdie.

Baguette

Celebra baghetă franțuzească este de fapt tot o pâine albă, însă modelată sub formă de baghetă. Găsești o astfel de pâine și în brutăriile noastre, uneori chiar și în alt variante, cum ar fi baghetă integrală sau cu semințe. În Franța însă, specifică este doar bagheta albă, fierbinte, servită cu unt și dulceață.

Ciabatta

Ne mutăm în Italia, acolo unde cel mai popular tip de pâine este ciabatta. Specific acestui tip de pâine este fermentarea indirectă – drojdia este adăugată în aluat imediat, fără să fie lăsată la activat, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori. Tocmai din acest motiv vei vedea că ciabatta nu este acel tip de pâine dospită foarte mult. Miezul moale și crusta crocantă reprezintă însă baza unui panini delicios.

Focaccia

Italienii au o varietate foarte mare de pâine, iar focaccia este un alt tip apreciat de pâine, alături de ciabatta. Textura sa se aseamănă foarte mult cu aluatul de pizza crescut, iar rețeta originală include, pe lângă cele 3 ingrediente clasice, folosirea uleiului de măsline și a crenguțelor de rozmarin. Pornind de la această versiune clasică, italienii s-au jucat cu ingredientele și în brutăriile lor poți găsi și focaccia cu roșii, măsline sau brânzeturi, toate la fel de delicioase.

Hallula

Hallula este o pâine populară din Chile, cu o textură extrem de fină ce provine din ingredientele adiționale folosite – laptele și untul. Are o formă atipică, sub formă de disc turtit, iar înainte de a fi pusă la copt, pâinea este înțepată cu o scobitoare și unsă cu gălbenuș de ou pentru a căpăta o crustă crocantă.

Knäckebröd

Knäckebröd este o pâine populară în Suedia, crocantă, exact ca un cracker. Este realizată din pâine de secară și este bogată în fibre, deci și extrem de sățioasă. Această pâine crocantă joacă un rol extrem de important în stilul de viață al suedezilor – mai puține calorii, mai mulți nutrienți, sănătate de fier.

Bagel

Probabil ai observat deja în filmele americane celebrele bageluri, un fel de pâine modelată sub forma unei gogoși. Se pare însă că aceste chifle folosite de multe ori pentru a face sandwich-uri delicioase își au originea în comunitățile evreiești din Polonia.

Pâinea ocupă un loc important în vieților tuturor, indiferent de țara în care locuim. Dacă ai ocazia să testezi și alte tipuri de pâine decât cea clasică, albă, nu ezita să o faci – vei avea parte de o experiență culinară de vis!

Scroll to Top