Cum poți îmbunătăți gustul pâinii?

paine

Cum poți îmbunătăți gustul pâinii?

Te-ai săturat de gustul clasic al pâinii și vrei să experimentezi ceva nou? Există multe ingrediente pe care le poți adăuga în aluatul de pâine pentru un plus de savoare, cum ar fi semințe, nuci, ierburi aromatice, chiar și brânză, cartofi sau măsline. Unele dintre ele aduc și beneficii în plus pentru sănătate – spre exemplu, semințele de in reprezintă o sursă bună de fibre sau acizi grași Omega 3, iar o linguriță de astfel de semințe adăugată în pâine ajută la potolirea senzației de foame (prin urmare, vei mânca mai puțină pâine). Hai să vedem ce alte ingrediente mai poți integra în aluatul clasic de pâine!

Semințe – floarea soarelui, dovleac, susan, chia, etc.

Nu există limite atunci când vine vorba de semințe – orice tip poate fi adăugat în aluatul de pâine, de la semințele de floarea soarelui, la cele de dovleac, susan, in, chia, etc. Poți fi creativ și poți face tot felul de combinații de semințe sau poți cumpăra direct din comerț un mix de semințe pe care să îl folosești pentru pâine. Toate semințele au beneficii pentru sănătate, însă unele dintre ele aduc și calorii în plus, cum ar fi semințele de floarea soarelui. Așa că, ar fi bine să nu le folosești într-o cantitate foarte mare. În plus, dacă pui multe semințe, s-ar putea ca aluatul să nu mai crească atât de pufos. O altă variantă de a folosi semințele la pâine este să nu le adaugi în aluat, ci să le presari pe deasupra.

Ierburi aromatice – busuioc, oregano, tarhon, maghiran, rozmarin, etc.

Dacă iubești ierburile aromatice, trebuie neapărat să le adaugi și în aluat și vei obține o pâine delicioasă. O astfel de pâine nu este doar gustoasă, ci și extrem de tentantă – va fi destul de greu să stai departe de ea și să te limitezi doar la 1-2 felii, mai ales că poate fi consumată ca atare, fără să o combini cu un alt ingredient. Dacă totuși ești în căutarea unei combinații de vis, poți încerca pâinea cu ierburi de Provence proaspăt scoasă din cuptor pe care să ungi niște unt. Nu îți vei mai dori să mănânci și altceva.

Specialități – brânză, cartofi, măsline, nuci, etc.

Dacă vrei să devii creativ, poți adăuga în aluatul de pâine și ingrediente precum cartofi, măsline, brânză sau nuci. În acest caz însă, ar fi bine să cauți direct rețeta de pâine cu cartofi sau pâine cu măsline pentru că se schimbă consistența aluatului și diferă cantitățile. Dacă în aluatul clasic de pâine poți adăuga semințe fără să schimbi ceva la cantități, în cazul pâinii cu specialități lucrurile nu mai sunt chiar atât de simple. Asta nu ar trebui să te împiedice să experimentezi și să testezi tot felul de rețete de pâine pentru că și rezultatele vor fi pe măsură.

Dacă iubești pâinea artizanală, te sfătuim să încerci să adaugi și alte ingrediente pentru a descoperi gusturi noi. Știm că există și în comerț tot felul de tipuri de pâine cu semințe, ierburi aromatice sau alte ingrediente, însă gustul nu se compară cu cel al pâinii pregătite în casă.

Scroll to Top