Tuturor ne place pâinea făcută în casă. Trebuie să recunoaștem că, deseori, gustul acesteia este unul mult mai bun decât pâinea cumpărată. Sau poate, pur și simplu, faptul că e făcută în casă deja ne duce cu gândul că este mult mai sănătoasă. De fapt, chiar așa și este.
Cu toate acestea, multe persoane evită să facă pâine în casă, plecând de la multe preconcepții greșite. De altfel, unora chiar nu le place să coacă, să folosească aluat și să îl modeleze, din simple considerente personală. Totuși, a face pâine în casă este deosebit de plăcut și relaxant.
Descoperă 5 mituri despre pâinea de casă și modul de preparare a acesteia!
1. Trebuie să respecți cantități exacte
Acest lucru este adevărat și nu prea. Un aspect esențial este cel al hidratării adică al combinației apă + faina. Trebuie să ai grijă să nu îl greșești, iar în rest, poți pune alte ingrediente „la ochi”, după propriile gusturi.
În cele mai multe cazuri, gradul de hidratare ar trebui să fie între 65% și 100%. Ceea ce înseamnă că pentru 1000 de grame de făină este necesară adăugarea a 650 de mL de apă sau un litru de apă. De asemenea, făina integrală necesită manipulare mult mai atentă.
2. Adaosurile influențează gradul de hidratare
Dacă adaugi sare, semințe, nuci, condimente, cereale fierte, bucăți de fructe sau orice altceva, asta nu înseamnă că trebuie să adaugi mai multă apă. De fapt, hidratarea este influențată de alte adaosuri lichide, cum ar fi ouăle, laptele, uleiul și unul.
De asemenea, cerealele necoapte, cum ar fi fulgii de ovăz, tărâțele, făina din semințe de in influențează hidratarea, implicit gustul final al pâinii. Prin fenomenul fiziologic de imbibiție, acestea absorb apa și o rețin în interior, motiv pentru care aluatul „nu se leagă” cum trebuie.
3. Mai multă drojdie nu strică niciodată
Departe de a fi adevărat, deoarece realizarea compoziției pentru pâine trebuie să fie echilibrată: apa și făina trebuie să fie în cantități potrivite pentru a crea aluatul care, implicit, reține gazele eliberate prin fermentarea drojdiei. Asta îl face să crească și, implicit, să fie moale, puhab.
Dacă în compoziție există prea multă drojdie, pâinea va crește forțat, mult prea repede, înainte ca apa și făina să se poată fi amestecat cum trebuie. În cele din urmă, pâinea se va dezumfla în cuptor și nu va mai avea aspectul și gustul dorit.
4. Aluatul trebuie frământat pentru „a se prinde”
Într-adevăr, dacă îl frămânți nu îl afectezi cu nimic în mod negativ, dar, dacă i se acordă suficient timp, aluatul de pâine va forma în mod natural firele de gluten care asigură structura unei pâini și, implicit, va reținele gazele emanate de drojdie, necesare pentru a crește.
În schimb, mulți brutari folosesc ceea ce se numește metoda „întinde și pliază”, pentru a redistribui drojdia și glutenul pe o suprafață mult mai mare în timpul creșterii. Când brutarii vor să lase aluatul să crească mai mult timp, ei reduc cantitatea de drojdie adăugată în acesta.
5. Pâinea de casă este greu de făcut
Acest lucru este un lucru pe care, probabil, l-ai auzit foarte des. În sine, procesul chiar nu este greu, ci doar puțin diferit față de alte tipuri de coacere. Coacerea prăjiturilor și fursecurilor presupune foartă multă precizie când vine vorba de ingrediente și condițiile de temperatură.
Ceea ce sună stresant este faptul că trebuie să folosești drojdie, ea fiind cea care „dă viață aluatului”. Ce-i drept, este nevoie timp și experiență pentru a înțelege toate variabilele care pot influența procesul de coacere a pâinii. Dar, dacă nu încerci, n-ai cum să înveți.
Pâinea de casă nu doar că poate fi coaptă după propriile gusturi, ci este și extrem de sănătoasă. În general, pâinea din comerț conține foarte mulți aditivi și conservanți, pe lângă faptul că, în ultimul timp, a început să devină din ce în ce mai scumpă.