Făina albă este unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătărie și o parte bună din gospodine fac următoarea greșeală: se aprovizionează cu prea multe pachete de făină și uită să o depoziteze corect. Prin urmare, în momentul în care vor să o folosească pentru diverse preparate mai pretențioase, constată că făina nu mai este bună. Făina face parte din categoria alimentelor perisabile care se strică repede dacă nu sunt păstrate în condițiile potrivite.
Înainte de a vedea cum se depozitează corect făina, să vorbim puțin despre cum îți poți da seama că făina s-a stricat. Dacă nu observi acest aspect la timp și continui să o folosești în rețete, vei constata că acestea nu îți ies ca altădată, deși ai respectat toți pașii și cantitățile, iar motivul este unul destul de simplu – făina nu mai este bună. Așa că, fă-ți un obicei din a verifica făina înainte de a o folosi, mai ales atunci când ai un pachet deschis, expus la aer. Făina care s-a stricat este râncedă și are un miros neplăcut. Dacă o vei și gusta, vei vedea că are și o aromă ușor amară.
Cum depozitezi corect făina?
Făina albă tip 000, cea rafinată, este și cea care are cel mai lung termen de valabilitate. O poți păstra între 6-12 luni de la cumpărare, dacă punga este sigilată (verifică întotdeauna și data expirării) sau maxim 8 luni de la deschidere, dar în condiții de depozitare potrivite. În păstrarea cât mai îndelungată a acestui aliment există 3 elemente cheie: etanșeitatea, temperatura scăzută și întunericul.
- Etanșeitatea: Dacă ai desfăcut o pungă de făină și nu ai folosit-o pe toată, sfatul nostru este să pui restul de făină într-un borcan cu capac etanș pentru a ține la distanță umezeala, insectele sau alți dăunători care și-ar putea face culcuș în făină. O astfel de depozitare a făinii ajută și la pătrunderea mirosurilor de la alimentele din zonă – da, făina poate căpăta diverse mirosuri.
- Temperatura scăzută: Făina se păstrează cel mai bine la o temperatură scăzută. Asta nu înseamnă să ții punga de făină în frigider, ci să îi găsești un loc în cămară, acolo unde temperatura este mai scăzută decât în restul casei. Ai grijă însă să o scoți cu puțin timp înainte pentru că făina se folosește întotdeauna la temperatura camerei pentru rezultate mai bune.
- Întuneric: Locul perfect pentru păstrarea făinii o durată cât mai mare de timp este cel ferit de lumina soarelui. Din nou, cămara pare că îndeplinește și această condiție.
Uite și un truc pe care unele gospodine îl folosesc, mai ales cele care dispun de o ladă frigorifică sau un congelator cu o capacitate mai mare: păstrează pungile de făină în congelator pentru o durată de peste un an. Făina își dublează astfel termenul de valabilitate.
Deși îți recomandăm să folosești întotdeauna făină proaspăt cumpărată, ar fi bine să ții minte aceste sfaturi pentru momentele în care vrei să te aprovizionezi și să depozitezi alimentele perisabile în cele mai bune condiții. Nu se știe niciodată când apare un alt eveniment (cum a fost pandemia) care ne va ține izolați în case și va trebui să ne adaptăm la alte condiții.