Majoritatea persoanelor se gândesc la mămăligă atunci când aud de mălai, însă există și alte modalități delicioase în care acest aliment tradițional poate fi preparat, astfel încât să te bucuri de beneficiile sale asupra sănătății. În vremea războiului, mălaiul se folosea pentru turte, apoi a început să fie folosit de bunici sub formă de mămăligă, iar astăzi folosim mălaiul chiar și în desert, rețetă cunoscută sub numele de ”mălai dulce”. Dacă în vremea bunicilor și străbunicilor mălaiul era consumat doar pentru că era accesibil tuturor, în vremea noastră putem vorbi deja despre beneficiile pe care acest aliment le are asupra sănătății.
Ce conține mălaiul?
Mălaiul este obținut din porumb, iar porumbul este bogat în tot felul de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina A, B, B și E, magneziu și potasiu. Dacă privim lucrurile din punct de vedere nutrițional, porumbul conține în medie:
- 10% proteine,
- 67% carbohidrați,
- 7% fibre,
- 5% grăsimi – este important de precizat că aceste grăsimi sunt unele sănătoase (85% din ele sunt acizi grași nesaturați, din care 20% reprezintă Omega 3).
Unul dintre cele mai importante beneficii ale porumbului și implicit al mălaiului este faptul că nu conține gluten. Asta înseamnă că poate fi înlocuitorul perfect pentru pâine în cazul persoanelor care suferă de intoleranță la gluten sau boala celiacă. Boabele de porumb sunt recunoscute și pentru efectul de detoxifiere – ajută ficatul să elimine mult mai bine toxinele, prevenind astfel afecțiuni precum ciroza sau insuficiență hepatică. Se pare că terciul de mălai poate să reducă chiar și cu 20% riscul de apariție al afecțiunilor de ficat. Iar dacă te confrunți cu probleme cu fierea, ar fi bine să introduci în dieta ta mai des mămăliga pentru că ajută la creșterea secreției și evacuării bilei.
Să nu uităm însă că porumbul nu este folosit doar ca aliment, ci și ca plantă medicinală, având efect diuretic, antiinflamator și tonic. Încă te mai gândești dacă să sau nu introduci mălaiul în alimentația ta?
Rețete simple cu mălai
Mălaiul dulce este una dintre cele mai îndrăgite rețete din Banat, iar dacă nu ai gustat niciodată acest desert, ar fi bine să testezi următoarea rețetă! Ai nevoie de:
- 3 ouă,
- O cană zahăr,
- O cană ulei,
- O cană făină albă,
- O cană mălai,
- Un pliculeț praf de copt,
- 2 căini iaurt grecesc,
- Arome: coajă de lămâie, zahăr vanilat, etc. – tu alegi ce aromă vrei să dai prăjiturii.
Tot ce trebuie să faci este să amesteci toate ingredientele, să pui compoziția obținută în tavă și să coci prăjitura timp de 50 minute, la o temperatură de 160 grade Celsius.
Alege mălaiul obținut din culturi bogate, cum este și mălaiul Spic Muntenia, distribuit de AgroTrading, și bucură-te de beneficiile pe care acest aliment le aduce asupra sănătății tale!