Vrei să începi să îți macini făina acasă? Iată ce ar trebui să iei în considerare!

Vrei să începi să îți macini făina acasă? Iată ce ar trebui să iei în considerare!

Pe vremea bunicilor, făina se obținea la moara din sat, în urma procesului de măcinare a cerealelor. În ziua de astăzi îți poți obține propria făină acasă, tot cu o moară de cereale, dar în miniatură. Persoanele care iau în considerare și această opțiune, se gândesc dacă într-adevăr merită să investești într-o moară de cereale pentru bucătărie sau tot făina din comerț este o variantă mai bună. Hai să vedem cum stă treaba în realitate!

Ce fel de investiții trebuie să faci pentru a obține făină acasă?

Ca să poți măcina cerealele acasă și să obții propria făină, vei avea nevoie de o moară de cereale electrică de calitate. Iar acest lucru implică o investiție destul de mare. Dacă nu folosești făina foarte des, s-ar putea să îți dai seama după o perioadă de timp că nici măcar nu ți-ai amortizat această investiție. În plus, va trebui să găsești și o sursă bună de cereale pe care să le poți măcina pentru a obține făină – pentru multe persoane, acest lucru poate fi un efort prea mare. Așa că, întrebarea pe care ar trebui de fapt să ți-o pui este: Sunt dispus să fac astfel de eforturi doar pentru a obține propria făină acasă?

Ce tipuri de făină poți obține acasă?

Un dezavantaj pe care măcinarea cerealelor acasă îl are este faptul că nu poți obține o făină atât de rafinată ca cea din comerț. Poți obține făină de grâu, însă nu la fel de bună pentru cozonaci sau alte prăjituri pretențioase cum este cea tip 000. Poți obține făină de secară cu care poți face o pâine gustoasă, însă nu la fel de gustoasă precum cea făcută din făină tip 650. Cu o moară de cereale poți în schimb să te bucuri de anumite tipuri de făină care se găsesc mai greu în comerț – cum ar fi făina de migdale sau de orez.

Înlocuirii morii clasice de făină cu un proces tehnologizat a venit cu multe avantaje, cum ar fi încadrarea făinii în diverse tipuri, în funcție de mai mulți factori – cel mai important este conținutul de proteine. Dacă obișnuiești să testezi tot felul de rețete de pâine, produse de panificație și prăjituri, o moară de cereale nu te va ajuta prea mult.

Merită să investești într-o moară de cereale?

Merită să investești într-o moară de cereale, atâta timp cât nu ai așteptări prea mari de la preparatele pe care vrei să le faci cu făina obținută. În cazul în care vrei să te bucuri de un cozonac pufos și fraged, de o pâine cu miez moale și crustă crocantă sau de niște prăjituri fine, va trebui să te întorci la făina din comerț, potrivită pentru fiecare tip de preparat.

Merită să investești într-o moară de cereale dacă ești curios de procesul în sine de obținere a făinii. Poate fi fascinant să vezi cum pui boabele de cereale în mașina de măcinat și obții făină în propria casă. Dacă alegi să macini cerealele acasă, nu uita de depozitarea corectă a făinii – aici poți vedea câteva sfaturi utile!

Scroll to Top